Nofall i SVT Västnytt
"Borås Konståkningsklubb har sedan två månader tillbaka börjat använda en anordning för att göra träningen med avancerade hopp säkrare, men en bonus har blivit att även barn med funktionshinder för första gången kan börja åka skridskor."

SVT Västnytt - Ny teknik låter funktionshindrade barn flyga över isen
2 maj 2014
Nofall som en del i projektet Jämlik Ishall.
Länk till film.
Konståkning - numera på takskenor - SR.se
Länk till artikeln hos Sveriges Radio
NoFall i Tidningen Assistans #4 2014

"Selen ett lyft för skridskoåkning"

Länk till artikeln i Tidningen Assistans
Halmstad Arena ökar tillgängligheten med NoFall

NoFall-sele
Hösten 2014 ökade vi tillgängligheten i vår träningsishall med en så kallad "no fall-sele". No fall-selen gör dels att funktionshindrade kan få möjlighet att testa på känslan att åka skridskor på is, och dels att Halmstads Konståkningsklubb kan öva trippelhopp med mindre skaderisk. Allt tack vare ett bidrag från allmänna arvsfonden.

Hösten 2014 beviljades Halmstad konståkningsklubb ett bidrag på 851 000 kronor från allmänna arvsfonden för att bygga en slags fallskyddsanordning på is. Konstruktionen består helt enkelt av en stålskena som fästs i taket och i skenan fäster man en krok och en lina. Ena änden av linan fästs i en bergsklättrarsele och den andra kan en tränare hålla emot med.

No fall-selen slår två flugor i en smäll. Å ena sidan ger den bättre träningsmöjligheter för konståkarna men å andra sidan ger den samtidigt också en möjlighet för funktionshindrade att kunna åka skridskor. För att det ska vara möjligt att använda no fall-selarna i exempelvis skolklasser med funktionshindrade finns det plats för fem personer att åka samtidigt.

För att använda no fall-selarna kontaktar du Halmstads Konståkningsklubb.
Jämlik ishall är ett projekt för att öka tillgängligheten i våra ishallar.

Länk information om tillgänglighet hos Halmstad Arena
NoFall i Expressen 5 mars 2015

"Så hjälper VM-profil funktionsnedsatta" Länk till artikeln i Expressen
NoFall i Expressen 7 mars 2015

"Viktoria visar vägen till det perfekta åket"

Länk till artikeln i Expressen
Nofall i Västerbottens-Kuriren 6 oktober 2014

"Ny teknik ska förhindra fall"
SATSNING MED DUBBLA SYFTEN. Lyckseles ishall är den tionde ishallen i Sverige som har en rundbana i taket med tillhörande selar. Förutom att investeringen ger en möjlighet till förbättrad konståkningsteknik öppnar den även nya möjligheter att åka för personer med funktionsnedsättning.

Länk till artikeln i Västerbottens-Kuriren
Nofall i Sveriges Radio P4 Kalmar 30 september 2014

"Alla kan åka skridskor - tack vare ny skena i ishallens tak"

Länk till programsida för avsnittet.
Nofall i SVT Landet runt
Nofall är med i SVT Landet runt avsnitt 16 som sändes söndag 11 maj 2014. Reportaget börjar 13:40 in i sändningen. Programmet finns tillgängligt via SVTPlay till tisdag 10 juni 2014.

Länk till programsida för avsnittet.

Länk direkt till videon med starttid 13:40
Stark start i projekt för funktionsnedsatta Satsningen ”Jämlik ishall” har fått en flygande start. Projektet, som ska leda till att Sveriges ishallar anpassas så att funktionsnedsatta personer ska kunna åka konståkning, är redan i gång på flera orter.

Länk till artikeln hos Skatesweden
Samarbete med särskola blev framgång Borås KK har haft en lyckosam start i projektet ”Jämlik ishall”. Klubben samarbetar med tre särskolor, vilket har gjort att många funktionsnedsatta barn kunnat prova på att åka skridskor.

Länk till artikeln hos Skatesweden
Fyra selar gör under i Älta I Älta IF märks redan framsteg hos både funktionsnedsatta, och icke funktionsnedsatta åkare som provat att åka skridskor i en av klubbens fyra hjälpselar. Och barnen älskar det.

Länk till artikeln hos Skatesweden


Minister lovordar konståkningsprojekt Svenska Konståkningsförbundet får nästan 5,5 miljoner från Allmänna Arvsfonden för att få funktionsnedsatta barn och ungdomar att prova på konståkning. Idrottsministern Lena Adelsohn-Liljeroth (M) lovordar projektet.

Nästan 5,5 miljoner kronor under tre år har Allmänna Arvsfonden satsat i Svenska Konståkningsförbundets projekt Jämlik ishall, som pågår fram till 2017.

Väldigt gott initiativ
De mesta av pengarna satsar Svenska Konståkningsförbundet i sin tur på att få kommunerna att komplettera befintliga ishallar, för att göra dem anpassade till funktionsnedsatta barn och ungdomar, bland annat genom att sätta upp en skena i taket med tillhörande sele.

Installationen gagnar även konståkningsklubbarnas ordinarie verksamhet i form av bättre träningsmöjligheter, chans till fler medlemmar och debatt om ökad tillgänglighet för konståkningen i landets ishallar.

I en film (se nedan) framtagen av projektet lovordar kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn-Liljeroth satsningen.

– Alla barn har rätt till rörelse, motion och idrott. Det är en del i barnperspektivet och det trycker vi alldeles extra på. Det här är väldigt gott initiativ, tycker jag.

Öppnar dörrar
– Vi mår bra av att röra på oss, det gäller såväl barn som ungdomar, men det är kanske svårare för barn som har något slags funktionsnedsättning. Då gäller det att hitta en idrott som de trivs med och en anläggning som fungerar, förklarar idrottsministern.

Älta Konståkningsklubb i Nacka kommun var först ut i landet med en ishall anpassad till funktionsnedsatta. Elin Brandefalk är utvecklingsledare i kommunen och säger i filmen:

– Det är oerhört roligt att se den verksamhet som Älta IF bedriver. Det är glädje och stolta barn och ungdomar som ges möjligheten att åka skridskor för första gången. Andra kommuner ska satsa på det här för att för att det öppnar dörrar för så många fler. Speciellt viktigt är det i en ishall där det tidigare varit svårt att få in just den här målgruppen, barn och ungdomar med funktionsnedsättning.

Ombyggnad för knapp miljon
Borås Konståkningsklubb är en av de klubbar som tagit till sig idén och nyligen installerat en skena med tillhörande sele i Borås ishall, med hjälp av pengar från projektet Jämlik Ishall, Borås kommun och extrapengar från Allmänna Arvsfonden. En ombyggnad som kostat drygt 900 000 kronor. Det är en satsning som redan börjat betala sig. 87 funktionsnedsatta barn och ungdomar från den intilliggande särskolan har provat på konståkning, varav många också blivit medlemmar i konståkningsklubben.

– Det är deras höjdpunkt, det är vad de ser fram emot. Första gången de skulle komma var jag jättenervös, men det räckte att det första barnet gick ut på isen och se den glädje barnet utstrålade. Det var något barnen aldrig hade upplevt tidigare. Det spreds en glädje hos alla som var där, såväl tränare som personal från skolan. Personalen från skolan var lite tveksamma i början, vilket inte var så konstigt eftersom detta var något nytt, men alla de som var tveksamma i början är de största förespråkarna i dag när de ser hur roligt barnen har det, säger Jacob Landegren, ordförande i Borås Konståkningsklubb.

Viktigt påverka kommunerna
Även landslagsstjärnorna och systrarna Viktoria och Joshi Helgesson hyllar projektet i filmen:

– Jag tycker att det är kul att fler kan få testa vår fantastiska sport, att få vara på isen och känna det här glidet och glädjen som vi känner varje dag, säger Viktoria Helgesson och lillasyster Joshi fyller i:

– Jag tycker att det är viktigt att försöka påverka alla kommuner att skaffa en sådan här sele för åkarna i kommunerna, för oss elitåkare och för funktionsnedsatta.

Breddar konståkningen
Katarina Henriksson, ordförande i Svenska Konståkningsförbundet, säger om projektet Jämlik Ishall:

– Projektet är viktigt och behövs för att bredda konståkningen i våra anläggningar, och att funktionsnedsatta får chansen att prova på att åka skridskor. Det är också viktigt att det finns fler möjligheter att anpassa anläggningarna till vår idrott.

Länk till artikeln hos Skatesweden